Az erdőgazdálkodás és az erdő

Én mint az erdő egyik cserfája szívesen mesélek neked arról, hogy mi az erdőgazdálkodás, mivel foglalkozik az erdészeti hivatal, kik is az erdészek.

Az erdőkben végzett megtervezett, tudatos emberi tevékenységeket gyűjtőnéven erdőgazdálkodásnak, nevezzük. Olyan munkálatokra gondolj, mint az erdőművelés, fakitermelés, erdőfelújítás, kutatás, feltérképezés, környezet- és természetvédelmi feladatok, vadgazdálkodás, erdei melléktermékek, mint a gyümölcsök és gombák begyűjtésének megszervezése, hasznosítása, lótenyésztés, pisztrángtenyésztés stb. Ezeket a tevékenységeket a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium hatáskörébe tartozó Országos Erdészeti Igazgatóság és az Erdészeti Felügyelőség irányítja és ellenőrzi.

A kitűzött cél, egy fenntartható, egységes gazdálkodási mód megszervezése és végrehajtása országos szinten, a hatályban lévő törvények és jogszabályok betartásával, úgy, hogy az minél jobban hozzájáruljon a környezeti viszonyok feljavításához, illetve a gazdasági fejlődéshez.

Az erdőkre az állami és magán erdészetek alkalmazásában álló  erdészek vigyáznak, figyelik, tanulmányozzák, védik, a kitermelést úgy irányítják, hogy az minél inkább összhangban legyen a természettel.

Jártadban-keltedben sok növénnyel és állattal ismerkedhetsz meg az erdőben!

Figyeld meg, hogy az erdő milyen sok élőlénynek biztosít lakhelyet és táplálékot, az élőlények különleges kapcsolatban állnak egymással benne, együtt egy egységet alkotnak!

Ne feledd, hogy az erdő számunkra is létfontosságú, táplálékot gyűjthetünk benne, helyet biztosít a pihenésre, megszűri az esővizet, mérsékli a szélsőséges időjárást, tiszta levegőt biztosít, megelőzi a földcsuszamlásokat, a termőtalaj képződését segíti.

Neked is lehetőséged van megkóstolni az erdő gyümölcseit! A Bihar Megyei Erdészeti Hivatal Nagyváradon a “Decebal” piacon üzemeltet boltot, mely hétköznapokon 9-17 óra között van nyitva.

Itt megvásárolhatod az erdőből gyűjtött finomságokat, mint erdei gombákat, bogyós gyümölcsöket, mogyorót, egyéb feldolgozott termékeket, vagy akár házhoz is rendelheted a lentebb megadott honlapról.

Helyet biztosít a pihenésre, megszűri az esővizet, mérsékli a szélsőséges időjárást, tiszta levegőt biztosít, megelőzi a földcsuszamlásokat, a termőtalaj képződését segíti.

Vigyázz rá, hogy még sokszor kijöhess játszani, sétálni benne!

Feladat

Sétád során öleld át a fákat, mérd meg törzsük átmérőjét, ha nem vagy elég a feladathoz, kérd meg társaidat, hogy segítsenek! Ha melegben jársz erre, próbáld meg felidézni, hogy mennyire van meleg a tömbházak között az aszfaltos úton, ha havas időben jársz itt, idézd fel magadban mennyi hó van a városban. Hasonlítsd össze az erdei sétád során tapasztaltakkal!

Irodalom

 • Kiss Bitay Éva: Panni, Dani meg a többiek…

 • Peter Wohlleben: Erdei kalauz, A fák titkos nyelve

További részletes információért olvasd be a kövekre szerelt QR kódokat!