Elegyfák

Belőlünk ugyan nem találsz túl sokat ebben az erdőben, de elegyfaként rendületlenül itt vagyunk, mi képviseljük családjainkat a gyertyános- tölgyesekben.

1. bükk magonc

Fotó: Gál László, ökológus, NECC

2. bükk levelek

Fotó: Szabó Anna

3. bükk makkok

Fotó: Szabó Anna

A közönséges bükk (Fagus sylvatica) vagyok, bár én a magasabb vidékeken alkotok erdőket, elvétve itt is megtalálsz. Sudár törzsem egyenes, szürkés, leveleim széle ép, ez különböztet meg a gyertyántól. Pont a jelzőkaróval egy irányban állok, az úttól egy kicsit bennebb! Háromélű makkjaimat tüskés, kemény kupacs veszi körül.

Faanyagom kemény, főleg a bútor-, parketta-, egyéb asztalosipari termékek gyártásának alapanyaga.

4. mezei juhar levelek

Fotó: Szabó Anna

Az én levelemhez hasonlót biztosan láttál már, ha nem másutt, a kanadai zászlón, melyet észak amerikai rokonom  a vörös juhar (Acer rubrum) levele díszít. Nem vagyok egy nagy termetű fa, viszont a gyertyános tölgyesekben szinte mindig megtalálsz, mezei juharnak hívnak (Acer campestre). A bükktől kissé balra figyelhetsz meg!

Ikerlependék terméseim jól repülnek, szállnak a szelek szárnyán.

5. vadcseresznye kérge

Fotó: Szabó Zsófia

6. vadcseresznye virág

Fotó: Korda Márton

Én vagyok az egyik legtermetesebb a családunkból, vadcseresznye (Prunus avium) a nevem.

Kérgem jellegzetes, vízszintes mintázatáról könnyedén felismersz. Tavasszal csodaszép ruhát öltök magamra virágzáskor, a beporzó rovarok örömére. Nemesített, gyümölcsösökben ültetett közeli testvéreim szolgáltatják számodra az ízletes csonthéjas gyümölcsöt, a cseresznyét. Faanyagom pirosas színezetű, értékes közepesen kemény fa, főleg a bútorkészítésben használják.

Tudod-e?

Tudod-e?  Az erdő fáinak termése közül a bükk makk és a vadcseresznye termése is fogyasztható. A cserjeszint fásszárúinak termései közül a húsos som (Cornus mas), a csipkebogyó (Rosa canina), a madárberkenye (Sorbus aucuparia), a fekete bodza (Sambucus nigra), az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) terméseit hasznosítják! Gyűjtésük és fogyasztásuk csak biztos növényismeret mellett ajánlott!

Vigyázat a bükkmakk csak pörkölve ehető, nyersen nagyobb mennyiségben mérgezést okoz!

Feladat

Ha mozogni van kedved, próbálj meg lábujjhegyen járni és a kezeiddel az égfelé nyújtózkodni, pont mint a fák!

Ha mégtöbb fa fajra vagy kiváncsi használd a Fa Book alkalmazást! 

Link Android:

Link iOS:

Irodalom

 • Zelk Zoltán: Világgá ment a nyár

 • Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

További részletes információért olvasd be a kövekre szerelt QR kódokat!