Gerinctelen állatok

(Invertebrata)

Én egy öreg kocsányos tölgy vagyok, egyik testvérem már bemutatkozott, így inkább azokra a lényekre szeretném felhívni a figyelmed, akik nálam sokkal kisebbek. Ők a gerinctelen állatok!

Ha nyitott szemmel, figyelmesen jársz az erdőben őket is észreveheted!

Ha kíváncsi vagy rájuk, segítségedre lehet egy nagyító, de vannak köztük szabad szemmel is jól látható fajok, sőt igazi óriások is! Beszéljenek hát ők!

Az erdő nekünk is otthonul szolgál, barátaink, a fák menedéket biztosítanak nekünk, vannak  közöttünk olyanok, melyek a lombkorona szintjén laknak, vannak olyanok, melyek a fakérgen, fatörzsben és vannak szép számmal az avarban és talajban megbúvó társaink is.

De lássuk csak, néhányan közülünk szeretnének bemutatkozni neked!

1. földi giliszta

Fotó: Lubomir Hlasek

Én vagyok a földigiliszta (Lumbricus terrestris), a gyűrűsférgekhez tartozom, talajlakó vagyok, azzal, hogy aprózom az elhalt növényi részeket nagyban hozzájárulok a talajképződéshez nemcsak az erdőben de akár a termőföldeken, kertekben, parkokban is!

2. éti csiga

Fotó: Hercz Emese

Én pedig az éti csiga vagyok (Helix pomatia), az avarban kotorászva könnyen megtalálhatod elhagyott csigaházamat.

Növényi részeket fogyasztok, szeretem a nedves élőhelyeket.

Ha nem megfelelőek számomra az életfeltételek, egy meszes réteggel lezárom csigaházam száját és várom, hogy jobb körülmények alakuljanak ki számomra. Így védekezem a kiszáradás és fagy ellen is!

3. nagy szarvasbogár

Fotó: Kárpáti Marcell www. izeltlabuak.hu

licenc: CC BY 4.0

Engem remélem ismertek és találkoztatok már velem. Nem akarok hencegni, de én vagyok a rovarok egyik legdíszesebb képviselője az erdőben, lárváim 4 évig fejlődnek öreg, korhadt fákban, hatalmas rágóimról kaptam nevem, amelyekkel a hölgyekért verekszem.  Nem vagyok más, mint a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus)!

4. nagy hőscincér

Fotó: Meggyes Ferenc – www. izeltlabuak.hu

licenc: CC BY 4.0

Noh én sem panaszkodom a külsőmre, igazán impozáns vagyok a rovarok között akár az 5,5 cm-es nagyságot is elérem! Nevem a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), onnan tudsz felismerni, hogy csápjaim nagyon hosszúak.

A csápom 11 ízből áll, sokszor még a testemnél is hosszabb.

Az én lárváim is hosszasan fejlődnek a korhadt farészekben, ez az idő akár 3-4 évig is eltarthat.

5. golyógubacsdarázs és magyar gubacsdarázs összegyűjtött gubacsai

Fotó: Szabó Zsófia

Picikék vagyunk, jól elbújunk a fürkésző szemek elől, a tölgy levelén, kocsányán, kupacsán fejlődő gubacsok a bölcsőink, ezekben fejlődünk. Hivatalosan gubacsdarazsaknak (Cynipidae) hívnak bennünket.

6. gubacsok és akik benne laknak

Fotók: Szabó Zsófia

Tudod-e?

A gubacsokat erdei melléktermékként a XIX. században nagy mennyiségben gyűjtötték, magas csersavtartalma miatt tintakészítés, ruhafestés, bőrcserzéshez szolgáló fontos alapanyag volt, sőt a gyógszeripar is felhasználta sebösszehúzó, véralvadásgátló hatása miatt!

Feladat

Sétád során keress gubacsokat, vizsgáld meg őket nagyítóval majd helyezd vissza a leveleket, ahol találtad őket! Ha kivágott vagy széldöntött fa vagy tuskó mellett haladsz el, figyeld meg az elhalt fában a rovarlárvák járatait!

Irodalom

 • Bartos Erika: Vendel a szarvasbogár