Gombák

(Fungi)

Kedves látogató!

Bár nem vagyok a legszebb fa az erdőben, mégis érdekes vagyok az alakom miatt.  Sajnos rongáló kezek összefirkáltak, kérlek te ne viselkedj így, mutass jó példát azzal, hogy óvsz bennünket!

Pihenj meg mellettem, esetleg rajtam, ha úgy tartja kedved, míg mesélek neked különleges barátainkról a gombákról. Valahogy figyelmen kívül szokás hagyni őket, jelentéktelen élőlényeknek gondoljuk. Szándékosan nem használtam a növény szót, mert a gombák nem növények, az állatokhoz közelebb állnak. 

A valóságban azonban nagyon fontos szerepük van.  Szoros kapcsolatban állnak a gyökereinkkel (mikorrhiza), igazi földalatti láthatatlan hálózatrendszert alkotnak.

Ez a hálózat segíti a fák egymás közötti kommunikációját, cserébe a gyökerek táplálékot adnak a gombáknak.

A gombák földalatti fonalrendszerét micéliumnak hívják. Amit pedig a talaj felszín felett látsz és gombának ismersz, az a termőtest!

A legjellemzőbb ehető gombák a csiperkék, pereszkék, tinóruk, őzlábgombák családjából kerülnek ki, de ezekben az erdőkben megtalálható a pecsétviasz gomba is. A taplók nem ehetők, de dísztárgyat szoktak készíteni belőlük.

Ismerkedj meg az alábbi fajokkal!

1. erdei csiperke (Agaricus silvaticus)

Fotó: Bélfenyéri Gábor

2. lila pereszke (Lepista nuda)

Fotó: Bélfenyéri Gábor

3. nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)

Fotó: Gál László, ökológus, NECC

4. bükkfa tapló (Fomes fomentarius)

Fotó: Gál László, ökológus, NECC

5. pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum)

Fotó: Gál László, ökológus, NECC

Tudod-e?

Az erdőinkben gyakori pecsétviaszgombát a kínai gyógyászatban már évszázadok óta használják főleg a szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére valamint az immunrendszer serkentésére! A Ganoderma nevű táplálékkiegészítőket állítják elő belőle!
Használata csak szakemberrel való egyeztetés mellett ajánlott!

Feladat

Ha kalapos gombát találsz vizsgáld meg, anélkül, hogy megfognád.  Ha lehasalsz, könnyen megy! Nézd meg, hogy a kalapja lemezes vagy csöves, van-e gallérja vagy bocskora.

Gyűjtésük csak biztos gombaismerettel rendelkező egyéneknek ajánlott, vagy akkor, ha van lehetőség szakértővel bevizsgáltatni!

Irodalom

 • Szutyejev Vlagyimir: A gomba alatt

 • Sebők Éva (Lengyel mese nyomán): A gombakirály

 • Gábor Emese: Gombaismeret iskolásoknak

További részletes információért olvasd be a kövekre szerelt QR kódokat!