Ültetett erdő

Szervusz, én is cserfa vagyok, ha már az erdőgazdálkodásról és az ember-erdő kapcsolatáról mesélt neked a testvérem, én szeretnék neked az ültetett erdőkről mesélni. A művelés alatt álló erdők közül sok az ültetett erdő, ezekre jellemző, hogy fajgazdagságuk alulmarad a természetes vagy természetközeli erdőkétől, viszont így is menedéket nyújtanak számos állatfajnak.

Ezek az ültetett erdők változatossá teszik a szántóföldek közötti területeket, parlagon hagyott földeket.

Különböző céllal hozták létre ezeket az erdőket, főleg a gazdasági szempontok figyelembevételével, például hogy megakadályozzák a földcsuszamlást vagy szeles vidékeken a szél okozta károkat, tüzifa kitermelés vagy akár méhlegelő biztosítása végett.

Ezekben az erdőkben velem ellentétben, aki őshonos vagyok, gyakran olyan fajokkal is találkozhatsz, melyek a mi vidékünkre nem jellemzőek, mert természetes körülmények között nem ilyen feltételek mellett nőnek.  Ilyen például az erdei fenyő (Pinus sylvestris), vagy idegenhonosak, azaz más kontinensről telepítették be őket mint a vörös tölgyet (Quercus rubra), duglászfenyőket (Pseudotsuga sp.).

A félixfürdői erdőben is elsétálhatsz ilyen erdőfoltok mellett.

1. vöröstölgy levele és makkjai, erdei fenyő és toboza

Fotó: Szabó Zsófia

2. feketefenyő toboza, háttérben kérge

Fotó: Szabó Zsófia

3. duglászfenyő ága és tobozai

Fotó: Szabó Zsófia

Tudod-e?

Az alábbi képen Hikmet Kaya nyugalmazott törökországi erdész látható, egy képpel, ami a háttérben látható beerdősített terület 41 évvel ezelőtti állapotát mutatja meg.

Az erdész közreműködésével mostanáig 30.000.000 fát sikerült elültetni!

4. Hikmet Kaya, nyugalmazott erdész

Fotó: internet

Feladat

Gyűjts tobozokat az ültetett fás területekről, felhasználhatod őket ajtódísznek, karácsonyi dekorációnak!

Irodalom

 • B. Radó Lili (Angol mese nyomán): A három fenyőfa

 • Erdőmentők: Az erdők meséi