programjaink

Péter bácsi kertje - közösségi kert

Czilli Péter a névadója a Péter bácsi kertje – közösségi kertnek. A Sofiei utcában, közel két hektárnyi területen fekszik egy biodiverzitásban gazdag, álomszép kert, melyet sokáig Péter bácsi egyedül, a feleségével gondozott. Halála után a család a közösségre bízza ennek a kertnek a fenntartását, továbbgondolását. A kertben magaságyások, tanösvény, szántott terület, közösségi terek, kalandos játékokra alkalmas területek is vannak.

Emailben vagy Facebook üzenetben jelezd, hogy megnéznéd a kertet, és mi megmutatjuk. Dönteni arról, hogy saját parcellát művelj, elér később is.

Grund (A)live - mindennap a Tanyán

Képzelj el egy helyet, ahol van egy tó, egy nádfedeles ház, vastag terasz, akácerdő.

Nyáron bogarak és gyíkok a fűben, vadvirágok és gyógynövények fütyörésznek neked. Lehet, hogy már jártál itt, kócosan, napbarnítottan kalózkodtál a tóban, hangosan és csendesen, zenéltél, táncoltál, drámákat meséltél, kunyhót építettél az erdőben, porfelhősen futkorásztál, elmélyülten és ritmikusan kalapáltál a barkács műhelyben, irodalmat faragtál az újságíró sarokban a Grund Digital Detox táborban.

Ez a Tanya, ahová a Grund Alive minden nap 12-17 órák közt vár téged, hogy élményekkel pumplája tele a tarisznyádat. 

A Grund Alive programot általános iskolásoknak találtuk ki, hogy az iskolapadban szerzett tudást kiegészítsék természetközeli, szabadtéri élményekkel, amelyek mindenki számára tanulási lehetőséget rejtenek. Minden nap kint leszünk a természetben: ősszel, télen, tavasszal, nyáron, együtt fogunk dolgozni, kutatni, felfedezni, de lesz idő egyedül vagy egy-két baráttal csendesen dolgozni, meghitt sarokban kipihenni az iskola fáradalmait, vagy együtt játékosan tűnődhetünk az iskola által kiadott házifeladatokon, vaskályha mellett teát szorongatva melegedhetünk.

Szabó Zsófi, természetoktató, Fischer Boti, író, néprajzos, és Zsigmond Júlia festők fogják vezetni a programot, lelkes oktatásszervezők és vendég facilitátorok segítségével.

  • Helyszín: az Üveghegyen túl (konkrétan), a Posticum Tanyáján.
  • Időpont: iskolanapokon hétfőtől péntekig naponta 12-17 órák között;
  • iskolaszüneti napokon egész napos programot hirdetünk (8-17 órák közt)
  • A Tanyára való kijutást telekocsikkal és kisbusszal oldjuk meg.
  • Jelentkezni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/GijhLybxgAbqLDPa8
  • A jelentkezés folyamatos.

Táborok

A Grund nem titkolja, hogy bolondul a táborokért. Első programjaink táborok voltak, hiszen itt egy pár nap alatt, intenzíven tudunk olyan élményeket szolgáltatni, melyek készségeket fejlesztenek, praktikus, de elméleti tudássá is alakulnak. Csapat épül, konfliktusok generálódnak és oldódnak, életrevalóság fejlődik a gyerekekben. 

Eddig ezek a táborokat szerveztük:

  • Selfie tábor, 2019 augusztus, hangsúly az önmeghatározáson animáció, dráma, agyagozás (fő)foglalkozásokon.
  • Confluessence, 2019 október, ami egy konfliktuskezelő tábor kisiskolásoknak a dráma és az improvizációs kontakt tánc segítségével.
  • ReGrund – online tábor, 2020 április, Románia első online tábora kisiskolásoknak a Húsvét előtti nagyhéten. Igazi újjászületés.
  • Digital Detox, 2020 augusztus, ahol a gyerekek online iskolai óráit, online jelenlétét ellensúlyoztuk.

Amire készülünk:
Roxfort a Grundon, 2020 október, a Roxfort mugli gyerekeknek létrehozott kihelyezett iskolája. 

Műhely

Varródélutánok
Gyerekmese
A Kid’s Tale

Grund Klub

Havonta jelentkező oktatási-nevelési témákat boncolgató fórum. A Grund Klubokat családoknak szervezzük, a gyerekeket is szívesen látjuk, mindenkinek a kérdései és ötletei teret kapnak, hiszen nem akarunk örök érvényű igazságokat megfogalmazni, szeretünk együtt gondolkodni Veletek.  Egy rövid témafelvezető után beszélgetünk. Eddig kluboltunk már az ideális iskoláról, a hobbikertészetről, mint családi tőke, az online oktatásról, az asszertív kommunikációról a családban, a flexibilis közösségekről, és arról, hogy hova és hogyan érdemes kirándulni indulni a családdal.

Volt már offline és online klubunk, egy hibridet is szerveztünk.

A Grund Klubon való részvétel ingyenes, egy kihelyezett becsületkasszában minden adományt szívesen fogadunk, mellyel a Grund tevékenységét lehet támogatni.

Családi péntekek

A Grundnál a hetet pénteken családi délutánnal zárjuk. Lehet kijönni a tanyára és a tematikus programokon túl lehet szabadon lazulni, semmitcsinálni, gőzt engedni.

Az első péntekünkön kenyérlángost sütöttünk a kemencében, de mindenki éhes maradt, így a következő alkalomra jobban készültünk, zakuszkát főztünk este későig.

Csillagnézés, kenyérsütés, favágás, filmnézés, masszázs… én a péntekekre semmi mást nem terveznék be a helyedben (az elkövetkezendő évtizedben).

A családi péntekekre nem kell előjelentkezni, 14 órától lehet érkezni a Tanyára. Adományládát rakunk ki a fogyóanyagok, a meghívottak útiköltségére, programköltség fedezésére.

Onlány és Onlegény kalandjai

A képzés célja, hogy a résztvevő fiatalokat hozzásegítsük az online térben való tudatosabb jelenléthez és hatékonyabb problémamegoldáshoz. A két fő irány a reflexivitás és a kezünkben lévő eszközök aktivizálása. A közösségi médiában való jelenlétünk döntések sorozatából áll, melyek nagy hatással vannak identitásunkra. Ezért az egyik hangsúlyos elem az identitás és a közösségi platformok kapcsolata lesz, közösen végzünk majd kutatói munkát olyan drámapedagógiai elemekkel vegyítve, amelyek által közelebb kerülünk a személyiség megkonstruálhatóságához. Ezt követően különböző kreatív munkákra alkalmas felületekkel ismerkedünk meg, és szó lesz arról is, hogy hogyan keressünk kapaszkodókat az információrengetegben.

Az Onlány és Onlegény kalandjai vagy egy egynapos képzés, melyek helyszíne a Grund Tanya. De online képzést is lehet igényelni. 

INGYEN LETÖLTHETŐ KÉPZÉSI SEGÉDLET

15-17 éves fiatalok, vagy osztályközösségek jelentkezését várjuk a képzésre. 

A képzést  a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. támogatásával valósítjuk meg.

Digital Detox

A Tanya ideális helyszín egy digitális méregtelenítésre, ahol a fókusz a közösségen, a szemtől-szembeni találkozásokon tud lenni. Vezetőképzők, elvonulások, csapatépítő hétvégék, felkészülések, munkatársi közösségfejlesztő programokra a Tanya biztosítja azt a mikrokozmoszt, ahol az egymásra való figyelés majdnem magától értetődően van jelen.

Gyerekekkel már müködtetük, egy 5 napos nyári táborban, mindenki becsülettel túlélte, sokuk azóta is visszajár az Alive programunkra.

Emailben írd meg, hogy mit szeretnél, hogy tudjunk árajánlatról beszélni.

Homokozó - tanítókat mentorálunk

A Spektrum Educational Center és a Grund School HOMOKOZÓ TANÍTÓKNAK címmel képzési programot indít. Egy biztonságos “játszóteret” építünk, melyben Te, mint tanító gyakorlati tudást kapsz arról, hogy mi is ez az online oktatás, emellett egy mentorálási folyamat része leszel. A programot azért hoztuk létre, mert mindkét szervezet szívügye az oktatás. Az online oktatás terén tapasztalt trénereink, gyakorló pedagógus munkatársaink  fogják megosztani tapasztalataikat 0-4. osztályban tanító pedagógusokkal.

A képzés két hetes, 10 órás és a következőkre számíts:

– a jelentkezési ív kitöltésével már elkezdjük felmérni, hogy a Te egyéni helyzetedre hogyan tudunk leghatékonyabban reagálni, azaz az online oktatás milyen formáját és eszközeit érdemes Neked megtanulnod,

– trénerek segítségével gyakorlati tudást szerzel online felületek használatáról (Google Classroom, Zoom), ezeket otthoni gyakorlatok által beépítheted az online oktatási programodba,

– mentorok segítségével tapasztalati, élményalapú tudást szerzel az online oktatásról (hogyan épül fel egy online tanulási folyamat, mire érdemes figyelni, hogyan kezelhetjük a folyton adódó váratlan helyzeteket, milyen trükköket vethetsz be, hogyan működik az élményalapú oktatás a képernyőn túlról),

– mélyvízbe dobunk, úszógumival, azaz teret adunk arra, hogy igazi gyerekekkel teszteld le a felhalmozott tudásodat. A programvezetés során mentoraink támogató jelenlétében kapsz visszajelzést a vezetett programodról, a saját tanulási folyamatodra erősítünk rá,

– ha digitális jelenlét  nélküli (azaz internetes elérhetőséggel nem rendelkező) gyerekeket (is) tanítasz, akkor abban tudunk a segítségedre lenni, hogy közösen feltérképezzük, hogy milyen eszközökhöz tudsz mégis folyamodni, hogy elérd a tanulóidat.

A képzést akkor indítjuk, mikor lesz egy csoportnyi, azaz 12 fő jelentkezőnk.

Vedd fel velünk e-mailen a kapcsolatot, hogy többet tudjunk mesélni róla.