A StartONG Program és a Grund Community Egyesület

A Grund Community Egyesület a közeli Posticum tanya haszonélvezője, ez Nagyvárad külvárosában van.

A tanyán található néhány érdekes épület, például egy terem, kör alakú, náddal borított terasszal, amely a Grund Iskola eseményeinek ad helyet, egy egy vályogház, istálló, van egy horgásztó is, akácerdő, gyümölcsös, juhnyáj, disznók, tyúkok, kacsák, szamarak és 3 bagoly a nádtetejű ház padlásán.

Télen a főzéshez egy takaréktűzhelyet használunk a vályogházban és egy kemencét a filagória alatt.

A tanyán tevékenységeket szervezünk családoknak, after-school programokat a Grund Alive néven, gyermektáborokat, és a többi, illetve tevékenységeket sajátos nevelési igényű gyermekek számára a Bonitas Iskolából.

Ideális hely a környezet megtapasztalására, a nap áramot ad nekünk a ház tetejére szerelt panelek által, amelyek segítenek nekünk az internetes rendszer életbentartásában és ví kiszivattyúzzásában a farm kútjából. A fa megtalálható az erdőben és a gyümölcsösben, ezt naponta gyűljtjük. Már csak az felelősségteljes újrafelhasználáson áll fenn minden, hogy jól hasznosítsuk mindazt, ami megmaradt ezekből az erőforrásokból, átalakulás után.

A Start ONG program nagylelkű támogatásával lehetőségünk nyílik egy speciális tisztítórendszer kiépítésére, a konyhai mosogatóvíz számára. A koncepció a vízátalakítás és -tisztítás gyorsítóiként ismert élő organizmusokon alapszik.

Első lépésként egy tervre van szükségünk a háztartási víz újrafelhasználásának meghatározásához, ezt „szürke víznek” is nevezik. A tervet Szabó Zsófia ökológia oktató és a permakultúra-tervező tanfolyamot végzett: John Fenemore és Balog Róbert készítik el.

A terv kidolgozása helyszíni szakértői felméréssel kezdődik. Ennek során megnéztük, honnan származik a már használt víz, honnan fog folyni, és hogyan oldjuk meg, hogy oda gyűljön, ahová kell,és aztán a ott mit akarunk, mi történjen?

Honnan származik a „szürke víz”?

A fő források a következők:

  • a filagória alatti nyári konyha mosogatója a szürke víz legfőbb forrása, jelenleg egy rövid csövön keresztül az erdőbe folyik, ahol az olajos szerves maradékok és tisztítószerek a talajban felszívódnak vagy tócsákban állnak.
  • A nyári zuhany egy másik, bár alkalmi forrás, ahol a vizet elnyeli a föld, de a testápoló termékek maradékai a felszínen maradnak.
  • a jövőben ehhez hozzáadódik egy újabb konyhai tömb mosogatóval, mosógéppel, ugyancsak a jelenlegi rendszerhez csatlakoztatva.

Megvizsgáltuk a vályogház jelenlegi csatornarendszerét is. Itt van egy fürdőszoba zuhanyzóval és illemhellyel, konyha két mosogatókagylóval. A szennyvíz, „fekete víz” a kivezető csövön át kifolyik a nyári vécé vizesblokkjába. Ez ürülékmaradványokat tartalmaz (magyarán kakát és pisit), és speciális kezelésre szorul a kórokozók kialakulásának megakadályozása érdekében. Ezt a rendszert alaposan át kell gondolni, hogy a jövőben az új rendszerhez csatlakoztathassuk, optimalizálva ezáltal annak gazdasági és környezeti hatásait, és sok kiadást megmentve.

Melyen  irányba akarjuk elvezetni a szennyvizet?

Megkérdeztem a tanya tulajdonosát, Rencsik Imrét is, aki a legmélyebb ismeretekkel rendelkezik helyet illetően, és segítségével azonosítottuk az üledékes tó számára a megfelelő helyet. A helyet az erdő határában, egy alacsonyabb fekvésű területen, félárnyékban. A permakultúra-tervezés megtanítja nekünk, hogyan értékeljék azokat a különleges helyeket, mint például az erdő szélét, ahol különböző ökotópok és faunák találkoznak, és felbecsülhetetlen értékű spontán történéseket generálnak.

Mi történik a szürke vízzel, amikor eléri kijelölt helyét?

Reméljük, hogy a leendő tó vonzó feltételeket fog biztosítani az élő szervezetek számára, hisz ideális helyen lesz a két különböző biotóp határa.

Szerves hulladékok, ételmaradékok, bőrdarabok, köröm, ruha, szappan és természetes tisztítószerek az élet alapvető anyagai, ezeket hasznos baktériumok bontják majd olyan gyorsító tényezők segítségével mint a nap és a páratartalom. A többi mikroszkópikus organizmus lebomlott anyagokat használnak ahhoz, hogy biomasszává érhessenek. Ez a folyamat magába foglalja a tó biológiai sokféleségének növekedéséhez és a tó számos növény- és állatfaj általi benépesedéséhez vezet. A tó köves medre nagyobb területet biztosít a mikroszkopikus organizmusoknak. A közeli tavakban már van egy mikroflóra és -fauna, amelyet felhasználhatunk e folyamat felgyorsítására egy egyszerű átültetési eljárással.

Mikroszkópok beszerzésével, a lelkes csapat az által szervezett tudományos-oktatási programok segítségével elmélyülünk a részletekben és a gyakorlatban.

Hogyan éri el a szürke víz az „úticélját”?

Ehhez a felfedezéshez egy technikai csapatra is szükségünk volt. Önkénteseink, Hunor (8 éves) és Alpár (5 éves) segítettek a filagória alatt mosogatókagyló, a nyári zuhany és az ülepítő tó közötti szintkülönbségek megállapításában, amihez tömlős vízmértéket és egy elég hosszú mérőszalagot használtunk. Ahogy az várható volt, a tó kijelölt helye a mosogatókagyló csövénél és a zuhany alatt lefolyójánál alacsonyabban fekszik. A föld természetes lejtése biztosítja a szennyvíz gyors elvezetését, és elkerüljük annak fordított áramlását. A mérőszalaggal lemértük a víz kiindulási pontjai és a leendő tó közötti távolságot, hogy lássuk hány méter csőre lesz szükségünk és tisztázzuk a lejtés kellő mértékét. A mérések után elkezdtük olvasni a szakirodalmat az olyan ideális feltételek megállapítása érdekében mint a hajlás mértéke, a cső átmérője, a fagy hatásai, stb. Art Ludwig könyve Oasis létrehozása szürkevízzel címmel nagyon hasznos volt ebben a tekintetben.

Következő lépések

Tehát elkészült a terv. A következő lépés a szükséges nyersanyagok meghatározása lesz: csövek, vízálló fólia a tónak, a tó kiásásának költsége, stb. A csövek  elhelyezéskor figyelembe kell venni a lejtés mértékét annak biztosítása érdekében, hogy a víz megfelelő sebességgel áramoljon. Mikor a csöveket a földbe ássuk, elrendezhetjük a tó helyét, amely alacsonyabb szinten lesz és elég mély ahhoz, hogy elnyelje a szükséges hozamot. Vízálló fólia elhelyezésével elkerüljük a víz közvetlen felszívódását a talajba.