Covid gyerekek

A napokban több csatornán jött velem szembe az alternatív oktatás, a változni kell az oktatásnak is – és ez már nem a vihar előtti csend. Vihar van és nem készültünk fel rá. Van villámlás a családban, az iskolákban és legfőképp a gyerekekben.

A helyzethez mindenki különböző képpen reagál: védekezik, hogy ne rongálja meg teljesen a vihar, háborog, gondolva talán így ő nagyobb erőket tud kifejteni a vihar ellen vagy elfogadja, hogy ebben a viharban meghúzódva elmúljon az.

A családunk már minden féle képpen reagált, mostanra talán elvonult a vihar. Látjuk a napsugarakat, látjuk azt, hogy változunk és részt veszünk a változtatók csapatában. 

Én azt látom, hallom a világ minden részéről, hogy igen is az oktatásnak most már sürgősen változnia kell, mert a mai gyerekeknek egy új világban kell felnőnie, ahol a digitális világ is jelen van és az információk elérhetőek. A frontális oktatás ideje lejárt, szükség van megtanulni visszacsatlakozni a természet adta csodákhoz, a közösség adta erőkhöz, egy olyan „játszóteret adni”, ahol a sok információt meg lehet gyúrni és tapasztalássá lehet alakítani.  

Teret kell biztosítani a tapasztaltak feldolgozására, az együttműködésre, az együtt tanulásra, úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek is.

A vírushelyzet pedig szembesítette az oktatást: már nem lehet erre többé várni, hogy majd eccer….

Sok gyerektől megfosztja a lehetőséget, hogy tanuljon, mivel még áram sincs a házban, nem hogy laptop. Nagy felkiáltójel! Ezzel is kell foglalkozni, de sürgősen. 

Mi szerencsések vagyunk, mert nekünk van külön laptop, wifi, de akkor is hiányzik a játszás a társakkal.

Játszani kell a friss levegőn szülőknek és gyerekeknek egyaránt. 

Jó úton járunk, mivel én azok közé tartozom, akik felismerték, hogy most kell lépni, mert felelős vagyok azért, hogy 15-20 év múlva mi fog történni a mai gyerekekkel. Nem tudom pontosan az utat, de elindultam a többiekkel együtt és ez jó érzés.

Bátorítok mindenkit, hogy nem kell félni az újtól, meg kell lépni és tudni kell, hogy a munka gyümölcsei finomak lesznek. 

Jó  ember lesz a Covid gyerekből, ha ott vagyunk mellettük, ha támogatjuk őket és egymást itt és most.

Molnár Ildikó, alapító