Több mint közösségi kert! Terápiás tér sajátos igényű gyerekek számára

Péter bácsi kertje az a hely, ahova örömmel járunk a nagyváradi Bonitas speciális iskolaközpont óvodás gyermekeivel, mert nem csak egy nagy kiterjedésű, dús növényzetű, mesebeli kert, hanem mert Zsófi néni kedves mosollyal, lelkes szóval vár minket.  Az egyik látogatás alkalmával ez a kedves szavú ökopedagógus vezetett körbe a kertben. Igazi kirándulás volt: az útvonal első fele a kertben kihelyezett madárodúk mellett vezetett el, megnéztük melyik fára milyen típusú került kihelyezésre, menet közben cseresznyéztünk az útba eső fákról, a gyerekekkel tanulgattuk a messzelátók használatát.  A hosszú séta után a tetőre érve megpihentünk, élveztük a gyönyörű kilátást, és megnéztük a magasba helyezett vércse odút is, ahová még nem költözött be a várva várt lakó.  A dombról lesétálva, a kert közösségi tisztásán kipróbáltuk a trambulint is. A kertlátogatás második felében madárhangokat hallgattunk és megkerestünk néhányat a kihelyezett madárképek közül.

A kertben a gyerekekkel való szabadtéri foglalkozások egy kézzelfogható, megtapintható, élményteli tapasztalatot nyújtanak,  lehetőséget a környezet végtelenül ingergazdag felfedezésére.  A kert dimbjein-dombjain futva a gyermekek a mozgásigényüket élhetik ki.

A közösségi kertben június végén ünnepeltünk is: búcsúztattuk ezt a felemás tanévet, és Nándika szülinapját ültünk meg.  A kert fái hűs árnyékot adtak, a nap széles mosolyával velünk ünnepelt. A madarak a szülinapost köszöntötték. Ez az ünneplés egészen más volt mint a többi.

Péter bácsi kertjének békés, gyógyító teréből színes élményekkel és tapasztalati ismeretekkel gazdagon tértünk haza. Visszatérünk! Hálásan köszönjük!

 

Wagner Andrea,
gyógypedagógus
Bonitas speciális iskolaközpont